Sijoituskissa

Kasvattaminen ei olisi kasvattamista ellei sillä pyrittäisi johonkin. Tämä "jokin" vaihtelee varmasti kasvattajakohtaisesti sillä eri prioriteetit napsahtelevat eri ihmisillä hieman eri tärkeysjärjestykseen. Uskon kuitenkin, että kaikki abessinialaiskasvattajat ympäri maailmaa haluavat ennen kaikkea kasvattaa tätä vanhaa mutta valloittavan ikinuorta ja viehättävää kissarotua ihmisille, jotka ansaitsevat maailman parhaan lemmikin ja huolehtia samalla rodun säilymisestä jälkipolville. Kuten jo omien kasvatusperiaatteideni kohdalla mainitsenkin, eniten minua motivoi ajatus kissamaailman ennakkoluuloja murtavien pentujen saattamisesta uusiin koteihinsa, jatkamaan ristiretkeä, jonka eturintamassa kannetaan lippua, joka kertoo kissan olevan arvokas ja hieno lemmikki. Koska kasvatustyötä ei voi kovin pitkäjänteisesti tehdä yksin, tarvitaan yhteistyötä niin kasvattajien kuin kasvattikotienkin kanssa. Sijoitustoiminta onkin yksi tärkeimmistä yhteistyön elementeistä, sillä harva kasvattaja haluaa kasvattaa kotinsa kissamäärää niin suureksi, etteivät kissat pääse enää nauttimaan ensisijaisesti elämästään lemmikin asemassa. Hyvä sijoituskoti onkin kasvattajalle kullan arvoinen kumppani, joka mahdollistaa periaatteellisen ja johdonmukaisen kasvatuksen monellakin tasolla.

Perusperiaatteita siitä, mitä sijoituskissalla tarkoitetaan kannattaa lukea Somakiss ry:n sivulta.

Sijoituskissa sopii ihmiselle, joka on kiinnostunut kissanpentujen ensimmäisten elinkuukausien seuraamisesta ja pienten abessinialaisten valmistamisesta turvalliselle matkalle uusiin koteihinsa kasvattajan tuella. Sijoituskissa on myös oiva tapa tutustua kasvatustoimintaan, mikäli kasvattaminen kolkuttelee kiinnostavana ajatuksena omassa takaraivossa. Noudatan omissa sijoitussopimuksissani Kissaliiton sopimusta kissan sijoittamisesta muutamilla omilla lisäyksillä:

- Sijoituskissan hinta on noin puolet peruspennun hinnasta. Kun sijoitussopimus on saatu täytäntöön sopimuksen osoittamalla tavalla, palautetaan pennusta maksettu hinta sijoituskodille ja siirretään kissan omistus (lähes poikkeuksetta kissan leikkauttamisen jälkeen) sijoituskodille. Mikäli kissaa ei voida syystä tai toisesta käyttää siitokseen sopimuksen osoittamalla tavalla, pidätetään pennusta maksettu hinta ja kissan omistajuus siirretään sterilaation jälkeen sijoituskodille.

- Sijoituskissan omistaa poikkeuksetta kasvattaja, mutta kissan yhteisomistus sijoitussopimusaikana voi tulla tapauskohtaisesti kyseeseen.

- Kissan perusterveydenhuollosta ja kissan vakuutuksista vastaa sijoituskoti, mutta siitostestit ja muut kasvatukseen liittyvät terveydenhoitokustannukset maksaa kasvattaja.

- Sekä emon että pentujen ruoka-, hiekka- ja eläinlääkärikustannukset pentuaikana kustantaa kokonaisuudessaan kasvattaja. Lisäksi kasvattaja maksaa sijoituskodille sovitun summan (esim.100€/pentu) hoitomaksua pennuista pentujen muutettua omiin koteihinsa.

-Sopimukseen kirjattava pentuemäärä on tyypillisesti 1-2 pentuetta. Toista pentuetta voidaan harkita mikäli ensimmäinen pentue ei tuota toivottua tulosta (esimerkiksi hyvin pieni pentuemäärä tai epäonnistunut synnytys kissasta riippumattomista syistä johtuen) tai mikäli muista syistä ko. naaraan käyttämistä jalostukseentoiseen kertaan voidaan hyvin perustella (tällaisia syitä ovat luonnollisesti hyväluonteiset ja terveet jälkeläiset sekä mallikkaasti sujunut synnytys).

Myös siitosurosten sijoituskodeille on usein kipeä tarve. Vaikka kollikotina olemisesta kerrotaan monia kaameita tarinoita, voi viriilin siitoskollin omistaminen sujua myös varsin kivuttomasti ja olla hyvin palkitsevaa. Sillon tällöin minulla on tarvetta myös kodeille, jotka ovat valmiita elämään jonkin aikaa toimivan kollipojan kanssa.

- Pyrin pitämään siitokseen jätettyjen kollien leikkaamattomuusajan mahdollisimman lyhyenä ja helppona: Joko minulla on suoraan tiedossa naaras, jonka sulhoksi kollia on kaavailtu jolloin tarvitsee odottaa vain naaraan juoksua ja kollin elkeiden ilmaantumista, tai olen valmis kustantamaan vahvasti kollittelevalle kollille hormoni-implantin, jonka on tarkoitus lieventää sukukypsyyden oireita.

Olen esimerkiksi tehnyt seruaavanlaisia sopimuksia urosten sijoituksesta:

-Kissa on myyty täydellä hinnalla ja jäänyt sekä kasvattajan, että uuden kodin yhteisiin nimiin ajaksi jonka kissa on leikkaamaton. Mikäli kollia käytettäisiin siitokseen, tekee lopullisen päätöksen kasvattaja, eikä kollin toisella omistajalla ole oikeutta antaa kissaa toisen kasvattajan käyttöön keskustelematta asiasta ensin kasvattajan kanssa. Mikäli kissaa käytettäisiin siitokseen kasvattajan päätöksellä saisi omistajakoti/sijoituskoti pitää mahdolliset astutusmaksut sataprosenttisesti. Mikäli kolli alkaisi merkkailla sietämättömästi ennen kuin sen siitoskäyttö olisi mahdollista, kokeiltaisiin ensin oireiden poistamiseksi hormoni-implanttia, jonka jälkeen mahdollinen leikkauspäätös tehtäisiin yhdessä kissan ja omistajien paras ensisijaisesti mielessä pitäen.
 
-Kissa on tuotu ulkomailta ja rekisteröity sekä kasvattajan, että sijoituskodin nimiin. Sijoituskoti saa kissan ilmaiseksi tai minimaalista maksua vastaan ja tulevaisuudessa myös osan mahdollisten ulkopuolisten astutusten astutusmaksuista. Kaikki siitospäätökset, kuten leikkautuspäätöskin tehdään yhteistyössä kaikkien omistajaosapuolten kesken.

Sijoitussopimuksissa tärkeintä on kasvattajan ja sijoituskodin välinen avoin kommunikointi ja yksimielisyys siitä millainen menettely on kokonaiskuvaan suhteutettuna ja kaikkia sopimuksen osapuolia ajatellen paras mahdollinen. Älä koskaan lähde allekirjoittamaan sijoitussopimusta ehdoilla joista sinulla on epävarma tai epämiellyttävä olo. Sijoitussopimus on yhteistyösopimus, joka on parhaillaan kaikkia osapuolia tyydyttävä ja äärimmäisen palkitseva kokemus.